Rijksoverheid

2021
De Rijksoverheid zet grote stappen

nationale woonagenda

De Nationale woonagenda richt zich op drie uitdagingen, te weten: het vergroten en versnellen van de woningbouw, het beter
benutten van de bestaande voorraad en de betaalbaarheid van het wonen. Deze woonagenda loopt van 2018-2021

Programma

Flexwonen

De overheid zet flink in op flexwonen met verschillende maatregelen. Zo zijn er woondeals met de grote gemeenten, wordt de verhuurdersheffing afgeschaft voor tijdelijke woningen en mogen deze tijdelijke woningen – via een nieuwe wet –  15 jaar blijven staan ipv 10 jaar.

Verhuurderheffing

afgeschaft voor tijdelijke woningen

15 jaar

ipv 10 jaar afwijking bestemmingsplan

1 miljard

woningbouwimpuls voor gemeenten

Woondeals

6 woondeals getekend in verschillende regio’s en gemeenten

De woondeals bestaan uit meerdere onderdelen met eigen afspraken. Een hiervan is de aanpak van knelpunten bij de versnelling van de woningbouw. Hieronder vallen een aantal concrete versnellingslocaties die bijdragen aan de bouwopgave in de regio. De woondeals bevatten verder afspraken over de (regionale) behoefte aan plancapaciteit en over gerichte acties op de aanpak van de gevolgen van de krapte.

De bestaande woondeals:

Samenwerkingstafel

Middenhuur

Veel gemeenten hebben behoefte aan middenhuurwoningen, maar er zijn vaak verschillende redenen waarom het middenhuursegment op lokaal niveau niet van de grond komt. Elke gemeente pakt de realisatie van meer middenhuurwoningen anders aan. In 2017 heeft de Samenwerkingstafel middenhuur, onder leiding van Rob van Gijzel, gemeenten hierbij geholpen.

Expertteam

Leegstand en transformatie

Er zijn niet genoeg (betaalbare) woningen om aan de vraag te voldoen. Nieuwbouw is een voor de hand liggende oplossing waarop volop wordt ingezet, maar er is ook nog altijd leegstand. Bestrijding daarvan aan de hand van de leegstandswet, betere benutting van bestaand vastgoed en transformatie van leegstaande gebouwen kunnen helpen om de druk op de woningmarkt te verlichten.

Iedereen kent wel personen in zulke situaties, ook ik. Ik help al langer een familielid zoeken naar woonruimte sinds hij ruim een jaar geleden zijn relatie beëindigde. Tot nu toe tevergeefs. 

Marja Appelman

directeur Woningmarkt , Ministerie BZK

Actieprogramma

Vakantieparken

Om het voor gemeenten eenvoudiger te maken om permanente bewoning van een recreatiewoning toe te staan wordt naast de reeds bestaande persoonsgebonden omgevingsvergunning ook een objectgebonden vergunning mogelijk gemaakt. Daardoor kunnen gemeenten ook toestaan dat in een specifieke recreatiewoning altijd mensen mogen wonen. Hiervoor wordt een wijziging van het besluit omgevingsrecht doorgevoerd. Wat de beste optie is voor een specifiek vakantiepark blijft een lokale keuze.

Andere regelingen m.b.t. scheiden

Scheidingsregeling

Hypotheekrente nog 2 jaar aftrekbaar

Verlaat je de eigen woning? Dan heb je vaak nog 2 jaar recht op (hypotheek)renteaftrek voor de woning waar je niet langer woont. Ook kan het zijn dat je de betaalde rente en het bedrag van het eigenwoningforfait kunt opgeven als partneralimentatie. Voorwaarde is wel dat je ex-partner er blijft wonen, ook als de woning te koop staat.  

 

Toeslagen

Co-ouderschap

De overheid heeft regelingen voor co-ouders, die veel voordelen bieden t.o.v. de omgangsregeling constructie. Zo mag je bijvoorbeeld beiden de kinderen meetellen als medebewoners, wat gunstig kan zijn voor de huurtoeslag. Daarnaast kun je ook beiden (indien van toepassing) kindgebonden budget ontvangen.

Het is hierbij dus NIET nodig (wat eerder wel het geval was) dat kinderen op je adres staan ingeschreven.  Je kunt de SVB  en de Belastingdienst middels een brief op de hoogte brengen. 

Share This